Опіки від медузи. Як надати першу допомогу?

Опіки від медузи. Як надати першу допомогу?

Влітку багато хто вирушає до теплих морів розслабитися на пляжі під жаркими променями сонця, позагорать і уволю поплавати. Проте ласкаві хвилі таять в собі немало небезпек для туриста. Наприклад, в усіх морях водяться медузи, тому шанси зустріти їх під час відпочинку дуже великі. На жаль, частенько ці зустрічі не проходять для відпочивальників безслідно.

Річ у тому, що більшість медуз приховують у своєму спокусливому желеподібному тілі жалкі клітини — нематоцити, які виробляють отруту, необхідну медузам для захисту від ворогів і умертвіння здобичі. Нематоцити містять в собі найдрібніші внутрішньоклітинні структури — нематоцисти(капсула із закрученою в ній у вигляді спіралі порожнистою ниткою). При торканні отруйної медузи вони діють, як гарпун: вистрілюють, фіксуються на шкірі і по щонайтоншому каналу упорскують в тіло жертви отруту нервово-паралітичної дії.


Причому небезпеку представляють не лише живі медузи, але і відокремлені від них щупальця. А оскільки після зіткнення уся ця майже невидима ниткоподібна конструкція залишається на шкірі і продовжує видавати порції отрути, людина отримує опіки і сильний біль, аж до больового шоку. Біль від ураженої ділянки може поширюватися по усьому тілу, при цьому буває підвищення температури і іноді кашель. Найсильніше вражаються найбільш чутливі місця: пах, шия, особа, тильні сторони кистей і стоп.

Що ж робити, якщо обпалила медуза?

У екстреній ситуації на рахунку кожна секунда, не можна втрачати час на роздуми.

Насамперед постраждалому треба якнайскоріше вибратися з води на берег. Особливо це стосується дітей, алергіків, літніх людей і що мають проблеми з серцево-судинною і дихальною системами. Адже після зіткнення з небезпечною медузою швидко наростає біль, продовжувати плавати в такому стані дуже складно.

Як тільки потерпілий виявляється на березі, йому треба негайно почати надавати першу допомогу. Спочатку постарайтеся ретельно прибрати з шкіри залишки тканин медузи з жалкими клітинами. Вони часто прозорі і видні важко. Навіть якщо на перший погляд шкіра чиста, її все одно треба старанно очистити, тому що жалкі клітини деякий час ще продовжують виділяти отруту.

  • Саме тому торкатися до травмованої ділянки голими руками не можна!

Можна провести по шкірі тупою стороною ножа, пилкою для нігтів, чимось пластмасовим; можна обернути руки сухим рушником або серветкою і акуратно видалити залишки щупалець з шкіри, або скористатися пінцетом. Якщо раптом у когось поблизу виявився з собою крем для гоління, наносьте його на шкіру і обережно зчищайте(можна за допомогою бритви, якщо і вона під рукою).

Після цього місце опіку треба швидко промити, щоб нейтралізувати дію отрути. Підійдуть: тільки солона(чи морська) вода, содовий розчин, нашатирний спирт, будь-який алкогольний напій, оцет, в крайньому випадку — мочивши(вона багата аміаком). Бувалі туристи говорять, що при несильному опіку непогано допомагають лимон і помідор — вижати сік і прикласти м'якуш. Не намагайтеся омивати шкіру прісною водою — це лише активізує не зруйновані жалкі клітини. З цієї ж причини не можна сильно терти уражене місце.

На жаль, ці заходи полегшують стан ненадовго, через годину-два промивання треба буде повторювати до зникнення сильних болів. До речі, австралійські прибережні рятувальники в якості першої допомоги використовують лід — його завертають в пакет або тканину і прикладають до місця опіку на 10 − 20 хвилин. Підходить і дуже холодна вода.

Після нейтралізації отрути треба лікувати запалення і свербіж. Ідеальний варіант — гель або крем з гідрокортизоном, він зменшить набряк. Шкірний свербіж допоможуть зняти антигістамінні препарати і креми від укусів комах. Болезаспокійливі препарати допоможуть впоратися з болем.


  • Не можна застосовувати зеленку і йод — вони агресивні для цього випадку і лише збільшать площу опіку.
  • Пантенол теж не допоможе — він призначений для лікування термічних опіків, а тут — хімічний.

Якщо місце опіку сильно забруднено, варто перестрахуватися і надалі зробити укол від правця.

Після надання першої допомоги потерпілого необхідно помістити в тінь або хоч би прикрити місце опіку від ультрафіолету чистою тканиною. Купання в морі не відміняється, оскільки морська вода посприяє швидкому лікуванню. Рекомендується щедре питво.

У випадку якщо отриманий серйозніший опік, на шкірі можуть утворитися пухирі. Перша допомога при цьому така ж, як і при несильних опіках, але треба усі маніпуляції проводити дуже обережно, щоб не розірвати пухирі, інакше під оболонку, що лопнула, потрапить інфекція і лікування затягнеться на дуже довгий термін. На опік з пухирями після промивання треба накласти пов'язку з декількох шарів бинта. І бажано показати потерпілого лікареві.

Взагалі, універсальних рецептів бути не може: комусь допомагає одне, комусь — інше, а комусь може нічого не допомогти — доведеться чекати, поки саме розсмокчеться. На жаль, протиотрути у медиків доки немає, і лікування носить симптоматичний характер. Але навіть нешкідливі на перший погляд травми можуть привести до сумних наслідків, якщо у потерпілого почнуть розвиватися алергічна реакція або порушення життєво важливих функцій організму.

Якщо після надання першої допомоги з'являється головний біль, нудота або блювота, задишка, м'язові судоми і інші порушення життєдіяльності — негайно звертайтеся за медичною допомогою!

Цікаво знать:

  • У Чорному морі найчастіше зустрічаються малонебезпечні медузи аурелия і корнерот, їх опіки не дуже сильні.
  • У Середземному морі і інших — агресивніші і небезпечніші медузи, опіки від них сильніші, алергічні реакції на них бувають частіші. Тут мешкають: пелагия("маленьке бузкове жало"), хризаора("морська кропива"), цианея("волохата медуза") і інші.

Найнебезпечніші медузи мешкають біля берегів Австралії і довколишніх водах — кубомедузи. Опіки медузи цього виду викликають тяжкий біль, а токсичності вистачає, щоб за лічені хвилини убити троє дорослих людина. До речі, тут же мешкають і не менш небезпечні физалии(наприклад, знаменитий "португальський кораблик") — колонії поліпів, зовні схожі на медуз, за яких їх помилково і приймають.

Увага: опіки від "португальського кораблика" не можна заливати оцтом — буде тільки гірше!

…Побачивши під час купання в морі медузу, постарайтеся відплисти від неї чимдалі, не спокушайтеся помилуватися її красивими формами і особливо яскравими фарбами. Не дозволяйте дітям гратися з цим красивим і ніжним "холодцем", викинутим хвилями на пісок. За різними даними, жалка здатність їх клітин зберігається після викидання на берег до 3 діб. А дитина у віці до трьох років, наприклад, може відреагувати на отруту медузи судомами, набряком гортані, спазмом бронхів. Таких малюків треба негайно доставляти в лікарню після контакту з будь-якими медузами.

Будьте уважні і обережні, щоб ніщо не затьмарювало приємного відпочинку на морі!