Світ радиантного мислення - який він? Інтелект-карта як його відображення

Світ радиантного мислення - який він? Інтелект-карта як його відображення

"Людський мозок уподібню чарівному верстату, що самоткущему, в якому мільйони виблискуючих човників тчуть візерунок, що тане на очах, завжди повний сенсу, але не здатний проіснувати скільки-небудь довго, приречений гармонійно змінитися новим візерунком, і так без кінця". Сер Чарльз Шеррингтон

У цій статті хотілося б поговорити про дивовижний інструмент, який відкриває людині двері в сокровенний світ радиантного мислення, — про интеллект-картах.


Радиантное мислення і інтелект-карта

Кожну частинку інформації, що поступає в наш мозок, — відчуття, спогад або думка — можна представити у вигляді центрального образу, від якого розходиться в сторони величезна безліч "гачків".

Кожен "гачок" — це асоціація, яка, у свою чергу, має майже нескінченну кількість зв'язків з іншими асоціаціями. Цю сукупність асоціацій можна назвати нашою пам'яттю.

Радиантное мислення — це процес мислення, при якому в центрі знаходиться деякий об'єкт, що дає імпульс до народження безлічі асоціацій, які стають центральним чином вже для іншого асоціативного процесу.

Інтелект-карта — графічне відображення процесу радиантного мислення на паперовому або електронному носії. Інструмент, за допомогою якого ми можемо застосовувати принципи радиантного мислення в нашому повсякденному житті.

Характерні риси интеллект-карти

Об'єкт вивчення/уваги зосереджений в центральному образі.

Основні поняття, пов'язані з центральним об'єктом вивчення/уваги, розходяться від нього у вигляді плавних ліній.

Лінії позначаються ключовими словами або образами. Другорядні ідеї теж зображені у вигляді плавних ліній, які відходять від ліній більш високого порядку. І так далі.

Лінії формують зв'язну вузлову систему.


Ех, знову правила.

Існує ряд базових правил, дотримуючись яких, ви максимально наблизите свою інтелект-карту до еталону. Отже, ось вони.

Використайте у своїй интеллект-карте центральний образ. Він стане відправною точкою для польоту вашої думки і дасть народження безлічі асоціацій. Оформіть його яскраво, з використанням більше трьох кольорів, він повинен виділятися на тлі інших елементів интеллект-карти.

Як можна частіше використайте графічний образ, а не слово. Використовуючи малюнки у своїх интеллект-картах ми задіюємо декілька кортикальних здібностей нашого мозку одночасно(мовну і візуальну), що сприяє більше кращому запам'ятовуванню.

Використайте стрілки, для того, щоб показати зв'язок між елементами интеллект-карти. Головне їх завдання — задати напрям думки.

При роботі з интеллект-картами використайте кольори. Образи і слова, оформлені в кольорі, легше запам'ятати, а після — і відтворити.

При складанні интеллект-карт дуже важливо прагнути як можна ясніше виражати свої думки. Ясне їх вираження полегшує сприйняття цих самих думок згодом.

Дотримуйтеся ієрархії думок. Після визначення центрального образу необхідно виявити базові порядкові ідеї. Вони відходять відразу від центрального образу і визначають його суть. Це головні концепції(квінтесенція), від яких після почне "рости" дерево вашої интеллект-карти. Вони будуть першим кругом у вашій ієрархії думок. І дадуть "паростки" в поняття нижчого рівня, які стануть другим кругом. І так далі.

Ось, мабуть, основні правила, яких варто триматися при побудові интеллект-карт. Тепер поговоримо про їх застосування.


Навіщо мені интеллект-карти?

Є ряд завдань, в рішенні яких нам можуть допомогти интеллект-карти. Розповім про двох, на мій погляд, найбільш суттєвих для рядового обивателя.

Ведення конспектів методом интеллект-карт.

Цей спосіб має перевагу порівняно із звичайною лінійною побудовою конспектів. Чому?

По-перше, ви витрачаєте набагато менше часу, ваші конспекти позбавляються від "води" і мають чітку структуру. Як мовиться, все коротко і по суті.

По-друге, коли-небудь доведеться "витягати" інформацію з цих самих конспектів. Якщо ви вели їх з використанням интеллект-карт, то вам це зробити буде набагато простіший. І не треба буде перечитувати купу зайвої інформації, а можна відразу отримати доступ до головного.

Організація думок і пошук рішення методом интеллект-карт.

Интеллект-карти приходять на допомогу, коли вимагається не лише упорядкувати велику кількість даних, але і організувати власні думки з приводу якого-небудь питання.

Інтелект-карта виступає тут як засіб впорядкування думок з питання, що вивчається, і перенесення їх на папір. Після чого можна швидко і якісно знайти рішення поставленої задачі.

Чому для цього не годиться лінійний конспект, думаю, пояснювати не потрібно.


Ця стаття не покликана розкрити усі карти интеллект-карт. Вона лише поштовх на шлях використання перспективного інструменту організації мислення і перенесення думок на папір. Вставати на цей шлях або ні — вирішувати вам. Удачі!


Надрукувати