Які чудасії у чоловічої моди?

Які чудасії у чоловічої моди?

Пройшов той час, коли засобом демонстрації чоловічої сили служили рицарські обладунки.

Клімат Єгипту взагалі не вимагав одягу. Тому основним одягом чоловіків був фартух схенти, обернутий навколо стегон і укріплений на талії поясом. Голову знатні єгиптяни покривали париком. Чим довше локони, тим впливовіше власник парика.


Кожна епоха створювала свій еталон чоловічої моди. У Греції і Древньому Римі вважалося, що краса одягу полягає в драпіровці. Довжина хітона або тоги служили ознакою зрілості. Повна непроникність — ця вимога до одягу у Візантії.

У чоловічій моді періоду Ренесансу переважали два напрями. Помітний костюм — каптан з надставленими рукавами і багатою хутряною обробкою на грудях і плечах, що обтягують строкаті штани і невеликі шапочки. Так одягалися молоді франти. Літні люди і інтелігенція віддавали перевагу плащу до самої землі і панчохам-трико.

У XVI столітті в Центральній Європі стала панувати мода "розрізних суконь". Розрізи робилися на усій поверхні верхньої куртки, на штанях, на плащі і навіть на рукавичках, беретах і черевиках. Чоловіча мода іспанських "тореадорів" відрізнялася монотонністю фарб і втілювала жорстокість. Костюм повністю приховував контури.

На початку XVII століття в європейських країнах знайшли визнання елементи німецько-шведської військової форми. З'явився легкий вільний камзол світлих тонів. Мужньому вигляду йому надавали еполети. У моду увійшов плащ у формі півкола — манто. На зміну туфлям прийшли військові високі чоботи. З'явилася мода на сивину. Спеціальною пудрою для волосся пудрили тільки віскі, а про вихованість говорило уміння "володіти капелюхом".

За часів Людовика XIV чоловік-лицар остаточно перетворився на світського придворного. "Піком" чоловічої моди стала. "юбка-штани", з-під якої кокетливо виглядали вишукані панталони з щонайтоншими мереживними манжетами.

До кінця XVII століття до ужитку увійшли три компоненти чоловічого одягу: сюртук, жилет, штани. Аристократичний одяг виблискував своєю пишністю і. жіночністю. Парик, як і у єгиптян, підкреслював велич і недоторканість. Шпага — остання ознака мужності і рицарства.

В період Французької революції мода мінялася мало не щодня. То навмисно погано зшиті фраки, то недбало застебнутий жилет, то штани, заправлені в "гусарські чоботи", то широкі панталони з коротким сюртуком або фраком з велетенським коміром і лацканами.

Моду на екстравагантність чоловічого костюма поступово витіснив стриманий і строгий англійський костюм з шерсті. Він стає усе більш діловим, відрізняється суворістю. Універсальний одяг тепер — фрак і циліндр. Перемогла непомітна елегантність і образ скромного, але ідеально одягненого чоловіка — денді. Єдиними помітними деталями чоловічого костюма залишилися манжети і комір.


Мода останніх десятиліть XIX століття — це мода великого міста, мода швидко розбагатілих буржуа. Тип чоловічого одягу, що встановився, — брюки, жилет і піджак з солідних англійських тканин. У моду входить смокінг, який спочатку надівають в курильні салони, а потім в театри і ресторани. Разом з циліндром носять казанок.

На рубежі XIX і XX віків мода поступово трансформується в науку правильно одягатися в тих або інших випадках, відкриваються будинки моди. Крістіан Диор, Коко Шанель могли б з гордістю сказати, що одягали епоху. "Конфлікт батьків і дітей" привів до появи стилю хіппі, байкеров, рокерів. Нові течії в музиці, мистецтві відбиваються і на одязі. Еталоном чоловічої краси стає Шон Коннери, що зіграв Джеймса Бонда.

Заслуга моди сьогоднішнього дня — індивідуальність і загальнодоступність.

Література: "Я пізнаю світ", Історія моди.