Метод Фейнмана: три кроки, які дозволяють швидко освоїти будь-який предмет

Метод Фейнмана: три кроки, які дозволяють швидко освоїти будь-який предмет

Я не завжди був хорошим учнем. Головним в навчанні я рахував кількість часу, який йому присвячувався. А потім я виявив щось, що змінило моє життя.

Відомий лауреат Нобелівської премії по фізиці Річард Фейнман усвідомив відмінність між "знанням чогось" і "знанням назви чогось", і це одна з головних причин його успіху.


Фейнман наштовхнувся на формулу навчання, яка дозволила йому розуміти речі краще за інших. Ця формула дістала назву "Метод Фейнмана", і вона допомагає вам вивчати будь-який предмет глибше і швидше. Тема, предмет або поняття, яке ви хочете вивчити, не мають значення. Візьміть що завгодно. Метод Фейнмана працює скрізь. І, що найчудовіше, він дуже простий у виконанні. До смішного простий.

І це не лише відмінний метод навчання, але і вікно в абсолютно інший образ мислення.

Дозвольте мені пояснити.

У методі Фейнмана є три кроки.

Крок 1. Навчіть цьому дитину

Візьміть чистий аркуш паперу і напишіть, що ви хочете вивчити. Запишіть, що ви знаєте про цей предмет, начебто ви пояснювали це дитині. Не вашому розумному дорослому приятелеві, а восьмилітку, який має достатній словниковий запас і здатність концентруватися, щоб зрозуміти базові поняття і стосунки.

Безліч людей схильні використати складні слова і професійний жаргон, коли вони не розуміють чогось. Проблема в тому, що ми самі себе обдурюємо, тому що не усвідомлюємо, чого саме ми не розуміємо. Використання жаргону покликане приховати від оточення наше нерозуміння. Коли ви записуєте ідею від початку до кінця простими словами, які в змозі зрозуміти дитина(використайте тільки найпоширеніші слова), ви допомагаєте собі зрозуміти її суть на глибшому рівні і спрощуєте стосунки і зв'язки між поняттями. Якщо ви докладете зусилля, ви чітко зрозумієте, де у вас пропуски. І це добре, це вказує на можливість вчитися.

Крок 2. Повторіть

У першому кроці ви неминуче зіткнетеся з пропусками у ваших знаннях: десь ви забули щось важливе, не змогли пояснити або просто випробували складнощі в з'єднанні важливих понять. Це украй важливо, тому що ви відкрили край своїх знань. Компетентність — це знання меж своїх здібностей, і ви тільки що знайшли один з них! Це точка, де починається навчання. Тепер ви знаєте, в чому заковика, так що поверніться до початкового матеріалу і вивчіть його наново, поки ви не зможете пояснити його в простих термінах.

Виявлення меж ваших знань також обмежує помилки, які ви схильні здійснювати, і збільшує шанси на успіх в застосуванні ваших знань.


Крок 3. Організовуйте і спростіть

Тепер у вас є ряд рукописних заміток. Перегляньте їх і переконайтеся, що помилково не вписали туди який-небудь професійний термін з початкового матеріалу. Тепер складіть з них просту розповідь. Прочитайте його вголос. Якщо пояснення не виглядає простим або звучить дивно, це ознака того, що ваші знання все ще потребують доопрацювання.

Крок 4(Необов'язковий): Поділитеся

Якщо ви хочете бути упевненими у своєму розумінні, поділитеся своїм знанням з ким-небудь(ідеально, якщо цей хтось дуже погано розбирається в предметі. Чи знайдіть 8-річну дитину!). Кращий тест на ваше знання предмета — ваша  здатність передати його іншій людині.


Надрукувати