Як не вилетіти "в трубу" після чергової відпустки? "

Як не вилетіти "в трубу" після чергової відпустки? "

Не вилетіти "в трубу"? Звичайно ж, тут мається на увазі не містичний персонаж на мітлі, а економічна сторона питання. Але що тут такого складного, запитаєте ви? І як приємне довгождане слово "відпустка" може асоціюватися з чимось негативним?

Відпустка, в який би час він не стався, треба планувати, і до нього, щоб все пройшло вдало, потрібно серйозно готуватися. Практично ніхто і ніколи не забуває розібратися з невідкладними справами на роботі, щоб потім не розгрібати завали, що накопичилися за пару тижнів.


Багато хто перед від'їздом у відпустку робить генеральне прибирання і затіває велике прання, щоб приємно було повернутися додому. Усі пам'ятають золоте правило: потурбуватися про захист квартири і збереження майна, відключити електроприлади, перекрити газ і воду, щоб не хворіла голова, чи все в порядку будинку, під час відпочинку і після нього. І квіточки полити попросять сусідів, і рибок і кішечок віддадуть родичам.

Але ось про фінансові питання, теж дуже важливі, багато хто частенько забуває.

Отримавши кругленьку суму заповітних відпускних, ми намагаємося утілити багато наших мрій. На радощах забуваємо про економію грошей і витрачаємо велику частину коштів. А іноді і дочиста усі гроші — на відпочинок і розваги. Але ж усім давно відомо, що після відпустки грошей частенько практично немає, багатьом навіть доводиться займати до зарплати(яка, на жаль, зовсім не скоро). А коли грошей в обріз, обов'язково несподівано виникають непередбачені витрати: хворий зуб нагадає про себе або нещодавно куплені туфлі як на гріх зажадають термінового ремонту.

Щоб уникнути фінансового колапсу, перш ніж відправитися відпочивати до моря в далекі країни або просто у гості до численних родичів, не забудьте завершити будинки усі справи, пов'язані з грошовими зобов'язаннями.

  • Відразу ж з отриманих грошей відкладете суму, приблизно рівну середньомісячному бюджету сім'ї, включаючи пункт "недоторканний запас". Щоб уникнути зайвих і небажаних штрафів і заощадити на виплаті пенею за прострочення, не забудьте про кредитні платежі.
  • Ще один важливий крок — заплатити за квартиру, інтернет, телефон і інші комунальні платежі на місяць вперед і потім не забути зробити перерахунок комунальних послуг, якщо ви від'їжджаєте на тривалий час.
  • Для того, щоб не оплачувати воду і газ, якими ви абсолютно не користувалися(якщо у вас не стоять лічильники), необхідно вчасно подати відомості про від'їзд і час відсутності у відповідну організацію. Для цього треба зберегти усі документи, що підтверджують вашу відсутність: квитки і чеки з готелю. А якщо ви усе літо плануєте провести в селі на дачі — потрібну довідку можете отримати в адміністрації сільського поселення.

А ось ту суму, яка у вас залишилася після усіх проведених процедур, з чистою совістю і спокійним серцем можна вже витрачати на власний розсуд. А щоб грошей все-таки вистачило на повноцінний відпочинок, бажано копити на нього впродовж року, відкладаючи в конвертик від кожної зарплати однакову суму.

Наслідуючи ці маленькі поради по фінансовій безпеці і проявивши передбачливість, ви не виявитеся після відпустки у боргах як в шовках, і у вашому бюджеті не утворюються фінансові діри.


Надрукувати