Американські винищувачі: топ-10

Американські винищувачі: топ-10

Кращі американські винищувачі, найстаріший з яких з'явився ще в 1960-х роках. Найвидатніші і найнебезпечніші з коли-небудь побудованих винищувачів у світі.

Як ви думаєте, який винищувач головний маршал авіації Ангус Хьюстон, що у минулому командував збройними силами Австралії, назвав "найвидатнішим з коли-небудь побудованих"? Саме цей літак виявився на вершині рейтингу. Кращі американські винищувачі, найстаріший з яких з'явився ще в 1960-х роках, - від The Washinton Times.


1. F - 4 "Фантом" II компанії McDonnell Douglas - двомісний всепогодний надзвуковий винищувач-перехоплювач і винищувач-бомбардувальник великої дальності з двома двигунами, спочатку розроблений для ВМС США фірмою McDonnell Aircraft. На озброєння у ВМС він почав поступати в 1960 році. Але продемонструвавши високу експлуатаційну гнучкість, він був також прийнятий на озброєння корпусу морської піхоти і ВПС США, а до середини 1960-х років став їх основною машиною. "Фантом" - великий винищувач, максимальна швидкість якого складає більше 2,2 числа Маха. Він може нести на борту 8 400 кілограмів бойового навантаження на дев'яти зовнішніх підвісках, у тому числі ракети класу "повітря-повітря" і різного типу бомби. F - 4, як і інші перехоплювачі свого часу, розроблявся без бортової гармати. До складу пізніших зразків включили гармату з блоком стволів M61 Vulcan, що обертався. З 1959 року цей літак встановив 15 світових рекордів, включаючи абсолютний рекорд швидкості і висоти польоту. Під час війни у В'єтнамі F - 4 застосовувався дуже широко. Це був головний винищувач завоювання переваги в повітрі у складі ВПС і ВМС. У кінці війни він відігравав важливу роль в якості штурмовика і літака-розвідника. Відмітна рисою "Фантома" являється те, що він став останнім американським винищувачем, що отримав в XX столітті звання аса. Під час В'єтнамської війни один льотчик і два оператори систем озброєнь із складу екіпажів F - 4 у ВПС і один льотчик і один оператор апаратури радіолокації перехоплення із складу екіпажів ВМС збили п'ять літаків супротивника і сталі асами повітряного бою. F - 4 складав основу повітряної потужності США в 1970-і і 1980-і роки, але поступово його замінили на сучасніші літаки, такі як F - 15 Eagle і F - 16 у ВПС, F - 14 Tomcat у ВМС і F/A - 18 Hornet у ВМС і корпусі морської піхоти. F - 4 "Фантом" II ще довгий час залишався у складі збройних сил в якості літака-розвідника і засобу пригнічення ППО супротивника.

2. F - 14 Tomcat компанії Grumman - надзвуковий двомісний винищувач зі змінюваною геометрією крила і двома двигунами. Літак був розроблений у рамках експериментальної програми по створенню винищувача для ВМС США після того, як потерпів невдачу проект F - 111B. F - 14 став першим американським винищувачем, розробленим з урахуванням досвіду повітряних боїв проти Митей в роки В'єтнамської війни. Уперше він піднявся в повітря в грудні 1970 року, а на озброєння почав поступати в 1974 році, коли перша партія F - 4 була розміщена на борту американського авіаносця Enterprise, замінивши F - 4 "Фантом" II компанії McDonnell Douglas. F - 14 став у складі ВМС США основним винищувачем завоювання переваги в повітрі, головним перехоплювачем у складі авіаносних груп і літаком тактичної розвідки. У 1990-і роки він отримав низковисотную навігаційно-прицільну інфрачервону систему(LANTIRN) і почав виконувати завдання по боротьбі з наземними цілями. Tomcat був знятий з озброєння у ВМС США 22 вересня 2006 року, коли йому на зміну прийшли літаки Boeing F/A - 18E/F Super Hornet. За станом на 2014 рік F - 14 залишався на озброєнні тільки у ВПС Ісламської Республіки Іран, куди його поставили в 1976 році в період, коли у США були хороші дипломатичні стосунки з цією країною. 30 років F - 14 Tomcat забезпечував американську перевагу в повітрі, відігравав важливу роль в досягненні перемог і у збереженні миру у всьому світі. F - 14 знятий з озброєння і офіційно виведений із складу ВС США у вересні 2006 року.

3. AV - 8B Harrier II компанії McDonnell Douglas - штурмовик з одним двигуном з другого покоління сімейства "Харриеров" вертикального зльоту і посадки. Цей літак створювався у кінці 1970-х років як англо-американська модифікація британського літака Hawker Siddeley Harrier вертикального зльоту і посадки, що став першим у своєму класі. Названий ім'ям хижого птаха(Harrier переводиться з англійського як лунь - прим. пер.), цей літак використовується в основному як багатоцільова машина і легкий штурмовик, він виконує широке коло завдань від безпосередньої авіаційної підтримки сухопутних військ до проведення бойової розвідки. AV - 8B використовується в корпусі морської піхоти США, в іспанських ВМС, а також у ВМС Італії. Варіант AV - 8B під назвою Harrier II був розроблений для британських збройних сил, а інший варіант, TAV - 8B, - двомісний учбовий літак. Проект, який з часом привів до створення AV, - 8B, був запущений на початку 1970-х років: він був спільною роботою США і Великобританії над усуненням недоліків "Харриеров" першого покоління. Спочатку уся увага була зосереджена на переробці потужного двигуна Rolls - Royce Pegasus - це повинно було докорінно поліпшити характеристики літака. Із-за браку бюджетних коштів Британія в 1975 році вийшла з проекту. Після цього компанія McDonnell Douglas провела серйозну модифікацію старої версії AV - 8A Harrier, щоб створити AV - 8B. Ця машина зберегла загальну схему літака-попередника, але має нове крило, має підняту кабіну, перероблений фюзеляж, по одній додатковій точці підвісу на крило. Були проведені і інші конструкційні і аеродинамічні удосконалення. Літак оснащений модернізованою версією двигуна Pegasus, завдяки чому він отримав можливість для здійснення вертикального зльоту і посадки. Свій перший політ AV - 8B вчинив в листопаді 1981 року, а на озброєння корпусу морської піхоти США поступив в січні 1985 року. У пізніших модифікаціях з'явилася апаратура для нічних бойових дій і РЛС, і ці нові варіанти машин стали називатися AV - 8B(NA) і AV - 8B Harrier II Plus, відповідно. Була створена і більша версія - Harrier III.

4. Fairchild Republic A - 10 Thunderbolt(Warthog) - американський одномісний дводвигуновий штурмовик, розроблений на початку 1970-х компанією Fairchild Republic. Це єдиний літак ВПС США, створений виключно для безпосередньої авіаційної підтримки наземних сил. А-10 створювався для знищення танків, бронемашин і інших наземних цілей, що мають обмежені можливості по веденню протиповітряної оборони. Основу озброєння А-10 складає GAU - 8 Avenger - 30-міліметрова авіаційна гармата з блоком стволів, що обертається, найважча автоматична гармата зі встановлюваних на літаках. Планер літака забезпечує високу міру живучості, маючи 540 кілограмів титанової броні для захисту кабіни і бортові системи, що дозволяють машині продовжувати політ після отримання серйозних ушкоджень. Одномісний варіант А-10А - єдина версія, хоча один літак цей типу був перероблений в двомісну машину, діставши назву А-10В. У 2005 році була розпочата програма по модернізації А-10А з метою створення моделі А-10С. Назву Thunderbolt літак дістав на честь машини часів Другої світової війни P - 47 Thunderbolt, яка була особливо ефективна як засіб безпосередньої авіаційної підтримки. А-10 більше відомий по своїх кличках "Бородавочник" і "Кабан". Він також виконує завдання передового повітряного поста наведення авіації, направляючи інші машини на наземні цілі. Літаки, використовувані для виконання таких завдань, отримали найменування ОА-10. За наявності безлічі модифікацій і у разі заміни крила термін служби А-10 може бути продовжений до 2028 року.

5. F/A - 18 Hornet. Літак F/A - 18 Hornet компанії McDonnell Douglas - дводвигуновий надзвуковий всепогодний палубний багатоцільовий літак, створений одночасно як винищувач і штурмовик(позначення F/A означає винищувач і штурмовик). Будучи дітищем компаній McDonnell Douglas і Northrop, F/A - 18 розроблявся у кінці 1970-х років на базі пізньої версії YF - 17 для застосування у складі ВМС і морської піхоти США. F/A - 18 також знаходиться на озброєнні ВПС низки інших країн. Пілотажна демонстраційна ескадрилья ВМС США "Сині ангели" літає на цих літаках з 1986 року. Максимальна швидкість F/A - 18 складає 1,8 чисел Маха(1 915 км/год на висоті 12 тисяч метрів). В якості бойового навантаження він несе на борту різні бомби і ракети, а його штатною бортовою зброєю є 20-міліметрова гармата M61 Vulcan. Літак має два турбореактивні двигуни F404 компанії General Electric, які дають йому потужну тяговооруженность. F/A - 18 має відмінні аеродинамічні характеристики, що пояснюється в основному наявністю у нього напливів складної форми. Основні завдання літака - супровід винищувачів, протиповітряна оборона сил флоту, пригнічення ППО супротивника, ізоляція району бойових дій з повітря, безпосередня авіаційна підтримка і повітряна розвідка. Універсальність і надійність літака - цінні достоїнства для його використання у складі палубної авіації, хоча цю машину критикують за невелику дальність і слабку озброєність в порівнянні з її більше ранніми сучасниками, такими як F - 14 Tomcat в ролі винищувача і ударного літака, а також Grumman A - 6 Intruder і LTV A - 7 Corsair II в ролі штурмовика. Уперше Hornet брав участь у бойових діях в ході операції "Каньйон Ельдорадо" в 1986 році(Лівія), після чого його задіяли в 1991 році в операції "Буривши в пустелі", а в 2003 році в операції "Іракська свобода". F/A - 18 Hornet став основою для створення літака Boeing F/A - 18E/F Super Hornet, потужнішого і сучаснішого.

6. F - 117 Nighthawk. Літак виробництва компанії Lockheed F - 117 Nighthawk - одномісний дводвигуновий штурмовик з характеристиками малопомітності, що у минулому знаходився на озброєнні ВПС США. F - 117 - продукт Lockheed Skunk Works, створений на основі базової моделі Have Blue, він був першим бойовим літаком, в якому застосували технологію "стелс". Перший політ ця машина вчинила в 1981 році, а початок його експлуатації доводиться на жовтень 1983 року. Офіційно цей літак представили світу в листопаді 1988 року. Його широко розрекламували за ту роль, яку він зіграв під час війни в Персидській затоці в 1991 році. F - 117 називають "винищувачем-невидимкою", хоча діє він виключно як штурмовик. F - 117 брав участь у війні в Югославії, в ході якої була втрачена всього одна машина, яку збили 27 березня 1999 року зенітною ракетою. ВПС зняли F - 117 з озброєння 22 квітня 2008 року, в основному у зв'язку з появою F - 22 Raptor і з майбутнім прийняттям на озброєння F - 35 Lightning II. Всього було побудовано 64 F - 117, у тому числі 59 в серії і п'ять в якості дослідних і демонстраційних зразків.

7. F - 16 Fighting Falcon. Літак General Dynamics(сьогодні Lockheed Martin) F - 16 Fighting Falcon - однодвигуновий багатоцільовий винищувач, спочатку розроблений компанією General Dynamics для ВПС США. Створений як винищувач завоювання переваги в повітрі, з часом він став дуже успішним всепогодним багатоцільовим літаком. З 1976 року, коли був затверджений проект будівництва, було створено більше 4 500 F - 16. Хоча ВПС США більше його не закуповують, виробництво модернізованих версій машини триває у рамках експортних постачань. У 1993 році General Dynamics продала свій авіабудівний бізнес компанії Lockheed Corporation(нині, після злиття з Martin Marietta в 1995 році, вона носить назву Lockheed Martin). Fighting Falcon - винищувач з численними інноваціями, серед яких безрамний ліхтар кабіни, що забезпечує кращий огляд, розташована збоку ручка управління для полегшення контролю при здійсненні маневру, розміщення сидіння пілота під кутом 30 градусів в цілях зменшення перевантажень і електродистанційна систему управління польотом, така, що забезпечує його високу маневреність. У F - 16 є бортова гармата M61 Vulcan і 11 місць підвісу навісної зброї і іншого устаткування. Офіційна назва у F - 16 - Fighting Falcon(Бійцівський сокіл), але льотчики зазвичай називають його Viper(Гадюка) із-за уявної подібності з отруйної змії, а також "колоніального винищувача Viper зоряного крейсера "Галактика"". Цей літак знаходиться на озброєнні у ВПС США, у складі командування резерву ВПС США, в частинах ВПС Національної гвардії. Він також використовується в демонстраційно-пілотажній групі ВПС "Буревісники", а у ВМС як учбовий літак, що виконує функції супротивника/агресора. F - 16 також знаходиться на озброєнні у ВПС 25 країн світу.

8. F - 15 Strike Eagle. Літак F - 15E Strike Eagle компанії McDonnell Douglas - американський всепогодний багатоцільовий винищувач, створений на основі F, - 15 Eagle. F - 15E був розроблений в 1980-х роках як високошвидкісний літак великої дальності для ізоляції району дій, здатний діяти без супроводу і радіоелектронного забезпечення. F - 15E Strike Eagle, що знаходяться на озброєнні у ВПС США, відрізняються від інших американських версій темнішим розфарбовуванням камуфляжу і паливними баками, розташованими уздовж повітрозабірників. Strike Eagle брав участь у військових операціях в Іраку, Афганістані і Лівії. Під час цих дій F - 15E завдавав ударів по важливих цілях на великому видаленні, використовувався для бойового чергування в повітрі, а також забезпечував безпосередню авіаційну підтримку коаліційним силам. Він брав участь і в пізніших конфліктах. Цей літак експортується в низку зарубіжних країн.



Надрукувати